Wat is Dark mode?

Het kan je nauwelijks ontgaan zijn; zo’n beetje iedere app met zelfrespect heeft inmiddels een ‘dark mode’, een kleurstelling met vooral donkere kleuren als achtergrond en lichtere tekst, die vele voordelen zou hebben; het zou beter zijn voor je ogen, foto’s zien er beter uit, mensen met slecht zicht hebben er veel baat bij, het gaat vermoeidheid tegen en de belangrijkste (voor tablets en telefoons); het verbetert de batterijduur van je apparaat.

TIP!

Windows 10 heeft een ‘dark mode’ sinds release 1809, in Google Chrome kan vanaf versie 73 het licht uit en sinds vorige week heeft ook Whatsapp een donkere modus.

Het is goed voor mijn gezondheid! Toch?

Laat ik eerlijk zijn; het ziet er gelikt uit en voelt als vanzelf lekker aan de ogen. Zeker ’s avonds laat, in bed, op een tablet of telefoon. Het glimt gewoon niet zo in-your-face. Daarmee zijn de daadwerkelijke voordelen van ‘dark mode’ ook gelijk op, want er zijn nogal wat onderzoeken die uitwijzen dat de hele hype niks meer is dat dan; een hype. Althans, als het aankomt op vermoeide ogen en slaaptekort.

Volgens diverse wetenschappers is het veel beter om je brightness gelijk te houden met het omgevingslicht (iets wat veel telefoons automatisch al doen). Ook is het veel handiger om een blauw-filter aan te zetten, dat werkt beter als je ’s nachts heel even op je telefoon kijkt om daarna weer te verhuizen naar dromenland. Je melatonine zal je dankbaar zijn.

Is het beter voor mijn telefoon?

Ehh, ja, soms. Het is afhankelijk van het type scherm dat je in je telefoon hebt zitten. Heb je een telefoon met (AM)OLED- of QLED-scherm, dan helpt het zeker om de gebruiksduur van je batterij te verlengen (bij dat type scherm gaan zwarte pixels ook daadwerkelijk uit en verbruiken dus geen energie). Heb je een ander type scherm, dan is dat effect te verwaarlozen. Dat gezegd hebbende; ook bij (AM)OLED- of QLED-schermen is de besparing geen 100%, omdat in de ‘dark mode’ de pixels vaak niet zwart zijn, maar heel donkergrijs. De besparing kan wel oplopen tot 50-55% ten opzichte van een ‘normaal’ scherm.

De conclusie!

Misschien toch niet dé uitvinding sinds het gesneden brood? De voordelen zijn minder vanzelfsprekend dan je zou denken, maar het oog wil ook uiteraard. En met het juiste scherm is er wel degelijk wat te winnen op je batterijduur. De voordelen voor je ogen zijn beperkt. Helaas.

Een vrijblijvend gesprek?

Heb je een vraag, wens je meer informatie of wil je graag even sparren met één van onze IT-specialisten? We nemen graag de tijd om je vragen te beantwoorden.

Tim Janss

IT-specialist

070 – 394 32 00

Bij versturen van dit formulier, ga je akkoord met de voorwaarden.