Week 4 van de Cyber Security Quest! Compliance en monitoring.
We maken vanuit onze rol deze keer niet technisch en willen het niet hebben over hackers of de verschillende encryptiemethodes die er zijn. Ook DDoS aanvallen en ransomware willen we voor nu even links laten liggen. We willen we jullie in verschillende stappen op weg helpen naar een mooi einddoel; het begrijpen van cyber security of digitale veiligheid.
Stap 4 van 5:
Compliance en monitoring
Week 4, we gaan een stap verder. We pakken de draad op vanaf de wetenschap dat je inzicht hebt welke data je bezit binnen je bedrijf, gevolgd door een overzicht welke mensen en welke bedrijven hier toegang toe hebben.
Compliance
De volgende stap gaan over controle, beheer en interventie. Wanneer je vaststelt dat bepaalde mensen en bedrijven op een bepaalde manier moeten werken moet je dat uiteraard vastleggen in contracten of werkinstructies. Dit is een zeer belangrijk, en vaak ondergeschoven, essentie voor het veilig werken binnen een systeem.
(stel: de regels omtrent autorijden zijn onduidelijk, hoe kun je als agent dan handhaven?)
Deze week gaat dan ook over de zaak of de regels voor het werken met de data duidelijk omschreven staan en of hier periodiek aandacht aan wordt besteed. Dit hoeven geen tientallen pagina’s te zijn, maar vooral duidelijke onderwerpen en regels binnen welke kaders mensen moeten werken. Dat is de enige wijze waarop het voor de gebruiker ook “logisch” zal zijn en daarmee makkelijker opvolging aan zal worden gegeven.
Instructies zijn bijvoorbeeld;
- Werken enkel en alleen op computers van jou bedrijf
- Nooit inloggen op publieke hotspots of andere netwerken
- Wi-fi netwerk van kantoor nooit overdragen
- Wachtwoorden altijd uniek en middels MFA beveiligd
- Data nooit publiceren en dupliceren, maar enkel middels beveiligd intranet delen
Monitoring
Nadat alle compliance is vastgesteld en de medewerkers zijn opgeleid om zich hieraan te houden, hebben we nog een logische vervolgstap. De cruciale vervolgstap van de monitoring. Stel een medewerker doet iets, al dan niet perongeluk, verkeerd of een hacker weet binnen te dringen in je netwerk, dan moeten er in het systeem alarmbellen gaan rinkelen waarop middels een bepaald systeem actie moet worden ondernomen.
In de fysieke wereld is dat camerabeveiliging, bewaking met honden of alarmbewaking met een meldkamer.
Deze systemen zorgen er niet voor dat er nooit iets kan misgaan, maar zorgen ervoor dat er volgens een bepaalde afspraak interventie kan zijn om te voorkomen dat de schade heel groot kan worden.